Jorge's Quest For Knowledge!

All You Need To Know About Identity And Security On-Premises And In The Cloud. It's Just Like An Addiction, The More You Have, The More You Want To Have!

(2014-09-27) FIM Portals Die After Installing Rollup Package (Build 4.1.3599.0) For FIM 2010 R2

Posted by Jorge on 2014-09-27


Beginning this month, Microsoft released the latest rollup package, build 4.1.3599.0, for FIM 2010 R2. A few days ago I decided to install that rollup package in my test/demo environment. Before installing the rollup package everything worked as I had used it. Yesterday I wanted to use the FIM Portal again and I was confronted with the following error:

image

Figure 1: Error Shown When Accessing The FIM Portal

The error above already tells you what’s wrong. If you have not seen it yet, check out the red line (line 167) and the line below that (line 168). They’re almost the same except for the version number. It appears the installation of the rollup package added a new line for its new version, but did not remove the line containing the previous version (Build 4.1.3559.0). Basically the solution is to remove all lines with the previous version manually.

Navigate to the folder containing the WEB.CONFIG for the FIM Portal website and create a backup copy of it. Then open it and search for all occurrences of 3559, assuming the previous build was Build 4.1.3559.0, otherwise search for the correct build number if applicable. I found the following duplicates:

<assemblies>
  <add assembly="Microsoft.SharePoint, Version=14.0.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=71e9bce111e9429c" />
  <add assembly="System.Web.Extensions, Version=3.5.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31bf3856ad364e35" />
  <add assembly="Microsoft.Web.CommandUI, Version=14.0.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=71e9bce111e9429c" />
  <add assembly="Microsoft.SharePoint.Search, Version=14.0.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=71e9bce111e9429c" />
  <add assembly="Microsoft.IdentityManagement.WebUI.Controls, Version=4.1.3559.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31bf3856ad364e35" />
  <add assembly="Microsoft.IdentityManagement.WebUI.Controls, Version=4.1.3599.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31bf3856ad364e35" />
  <add assembly="Microsoft.ResourceManagement, Version=4.1.3559.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31bf3856ad364e35" />
  <add assembly="Microsoft.ResourceManagement, Version=4.1.3599.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31bf3856ad364e35" />
</assemblies>

AND

<controls>
  <add tagPrefix="asp" namespace="System.Web.UI" assembly="System.Web.Extensions, Version=3.5.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31bf3856ad364e35" />
  <add tagPrefix="IdentityManagement" namespace="Microsoft.IdentityManagement.WebUI.Controls" assembly="Microsoft.IdentityManagement.WebUI.Controls, Version=4.1.3559.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31bf3856ad364e35" />
  <add tagPrefix="IdentityManagement" namespace="Microsoft.IdentityManagement.WebUI.Controls" assembly="Microsoft.IdentityManagement.WebUI.Controls, Version=4.1.3599.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31bf3856ad364e35" />
  <add tagPrefix="IdentityManagement" namespace="Microsoft.IdentityManagement.WebUI.Controls" assembly="Microsoft.IdentityManagement.WFExtensionInterfaces, Version=4.1.3559.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31bf3856ad364e35" />
  <add tagPrefix="IdentityManagement" namespace="Microsoft.IdentityManagement.WebUI.Controls" assembly="Microsoft.IdentityManagement.WFExtensionInterfaces, Version=4.1.3599.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31bf3856ad364e35" />
</controls>

All yellow marked lines need to be removed. After that save the WEB.CONFIG, and try again accessing the FIM Portal

image

Figure 2: Working FIM Portal Again

Now make sure to also check the FIM Registration Portal and the FIM Reset Portal. In my case I had found, the websites were duplicated. The solution to that is to stop the new duplicate sites if applicable, delete/remove them and start the previous sites again. The duplicate site is the website with the _X appended to the name of the site.

After fixing all this, everything is working again. Remember that you may need to check all FIM Portal servers if you have more than one.

Cheers,
Jorge
———————————————————————————————
* This posting is provided "AS IS" with no warranties and confers no rights!
* Always evaluate/test yourself before using/implementing this!
* DISCLAIMER:
https://jorgequestforknowledge.wordpress.com/disclaimer/
———————————————————————————————
############### Jorge’s Quest For Knowledge #############
#########
http://JorgeQuestForKnowledge.wordpress.com/ ########
———————————————————————————————

2 Responses to “(2014-09-27) FIM Portals Die After Installing Rollup Package (Build 4.1.3599.0) For FIM 2010 R2”

  1. […] Source: https://jorgequestforknowledge.wordpress.com/2014/09/27/fim-portals-die-after-installing-rollup-packa&#8230; […]

  2. Hey Jorge, I would like to invite you to publish this on TechNet Wik, go to http://aka.ms/tnwiki and publish! Please!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: