Jorge's Quest For Knowledge!

All You Need To Know About Identity And Security On-Premises And In The Cloud. It's Just Like An Addiction, The More You Have, The More You Want To Have!

(2012-01-29) Exchange Management Console Not Working And Exchange Management Shell Missing In Exchange Server 2010

Posted by Jorge on 2012-01-29


After installing Exchange Server 2010 in my test environment and applying the latest service pack for it (SP2) I got the following error when starting the Exchange Management Console.

image

Figure 1: Exchange Management Console In Exchange Server 2010 – Failed To Initialize

(X) Initialization Failed

The following error occurred while searching for the on-premises Exchange server:

The term ‘C:\Program Files\Microsoft\Exchange Server\V14\Bin\ConnectFunctions.ps1’ is not recognized as the name of a cmdlet, function, script file, or operable program. Check the spelling of the name, or if a path was included, verify that the path is correct and try again. It was running the command ‘. ‘C:\Program Files\Microsoft\Exchange Server\V14\Bin\ConnectFunctions.ps1”.

In addition I saw that the shortcut for the Exchange Management Shell was missing.

image

Figure 2: Exchange Management Shell For Exchange Server 2010 Missing

The solution to both issues is mentioned in the following blog post:

Although it mentions SP1, it will also work for SP2.

PS: have you seen the Exchange Management Console Troubleshooter? Get it here.

Cheers,
Jorge
———————————————————————————————
* This posting is provided "AS IS" with no warranties and confers no rights!
* Always evaluate/test yourself before using/implementing this!
* DISCLAIMER:
https://jorgequestforknowledge.wordpress.com/disclaimer/
———————————————————————————————
############### Jorge’s Quest For Knowledge #############
#########
http://JorgeQuestForKnowledge.wordpress.com/ ########
———————————————————————————————

3 Responses to “(2012-01-29) Exchange Management Console Not Working And Exchange Management Shell Missing In Exchange Server 2010”

  1. ML said

    Thanks a lot🙂. I compared content of Bin folder to the same folder on another Exchange server (same role) and than I copied more 3 files: CommonConnectFunctions.strings.psd1, ConnectFunctions.strings.psd1, RemoteExchange.strings.psd1. I don’t know if they are needed, but … it works🙂

  2. Raj said

    Check if you have IE 9 Installed Downgrade to IE 8 The management console will open this is because of IE 9 it has lot of Bug..

  3. Akash Phoenix said

    Thanks a lot. This one was life saver on our first Exchange 2010 HT server!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: